De PvdA slaat twee vliegen in één klap

18 februari 2022

 

PvdA ziet mogelijkheden om twee grote opgaven in de gemeente Staphorst te combineren. Met één groot project kunnen honderden huizen op een alternatieve duurzame wijze worden verwarmd en hebben de veehouders een nieuwe inkomstenbron. Het project zorgt er voor dat de  gemeente Staphorst toe kan met veel minder fossiele brandstoffen en dat de uitstoot van  broeikasgassen wordt teruggedrongen.

Veel huizen in Staphorst lenen zich er niet voor via een warmtepomp verwarmd te worden. Dat geldt met name voor de huizen aan de Oude Rijksweg en de Gemeenteweg. De aanleg van een warmtenet is in het gunstigste geval slechts van toepassing voor nieuwbouw en, hooguit, enkele buurten in de dorpskernen.

De 100 tot 150 veehouders in de gemeente Staphorst produceren voldoende mest en daarmee in potentie voldoende groengas om alle huizen in de gemeente van warmte te voorzien. Dat gaat als volgt in zijn werk. Veehouderijen vergisten in een vergister, veelal op het eigen erf, mest tot biogas. Via een netwerk van buizen wordt het biogas vervoerd naar een collectieve opwerker. Deze opwerker maakt van biogas groengas. De opwerker voedt het groengas in op het aardgasnet (met een pomp wordt het in het gasnetwerk gebracht). Het groengas is vervolgens de volwaardige vervanger van het aardgas en wordt gebruikt om Staphorster huizen mee te verwarmen.

De PvdA wil graag dat de gemeente tezamen met de boeren gaat verkennen wat de mogelijkheden in de praktijk zijn. De PvdA vindt dat er gestreefd moet worden om binnen tien jaar de helft van de huizen te verwarmen door het stoken van groengas (het gaat dan vooral om de moeilijk op een andere manier duurzaam te verwarmen huizen). Een groengasproject in de gemeente Staphorst is een kans om, aan de ene kant, de warmtetransitie vlot te trekken en, aan de andere kant, is het voor de boeren zowel een verdienmogelijkheid als een mogelijkheid om de klimaatdoelen te behalen.

Nu is het al zo dat mestvergisting ook bijdraagt aan vermindering van uitstoot van ammoniak en andere stikstofverbindingen. De ontwikkelingen zijn zodanig dat verwacht mag worden dat op termijn het ook uit kan om gekoppeld aan mestvergisting een groot deel van de stikstof uit de mest te halen. Het maatschappelijke voordeel van vergisting neemt dan nog verder toe.

Op de lange termijn leidt energiebesparing er toe dat er geld overblijft voor het doen van andere bestedingen. Op korte termijn is er het probleem van hoe de aanpassingen te financieren. Een deel van de huurders en de huiseigenaren zal gesteund moeten worden om de overgang naar duurzame verwarming en elektriciteitsverbruik mogelijk te maken. Als het gaat om investeringen waarbij op termijn het geld wordt terugverdiend is het een uitdaging om via creatieve oplossingen deze bewoners tegemoet te komen. De gemeente is in de positie een belangrijke rol te spelen.